Рецензія на альбом «Мумій Троль» «SOS матросу»

«Хочеться і то, і це, і п'яте-десяте», - ці слова Лагутенко добре пояснюють його нинішній творчий метод.

«Мумій Троль» - перший і останній (не рахуючи Земфіри, звичайно) російський проект, який встиг застовпити за собою статус священної корови. В ті часи, коли ще всесвітня мережа не була майданчиком для музичного конвеєра з позамежними потужностями. Коли ще можна було виглядати монументом на тлі відносного безриб'я. І тому, на правах ветерана середнього віку, «МТ» заслуговує на те, щоб придивлятися до кожного його кроку.

П'ять-шість років тому здавалося, що карнавалу більше не буде. Період чарівних і порядком обридлих кривлянь Лагутенко змінився нової серйозністю. Альбоми «Амба» і «8» ввели групу в режим сухорлявого інді, який виявився їй дуже до лиця. На контрасті з попередніми нявкання (особливо в «Меамурах») суворий і аскетичний «МТ» виглядав дуже елегантно і по-дорослому.

«SOS матросу» - прагнення відважити поклони минулого. Цирк повернувся. Лагутенко відкрито говорить, що це якась гра в ретро: з реверансами на адресу російського року, з використанням винтажной апаратури і окремих партій, записаних кустарним demo-методом.

Легко повірити, що за лаштунками цього цирку шумно і весело - чого вартий лише 14-місячне кругосвітнє плавання «МТ» на барці «Сєдов». Але знайомство з платівкою схоже на перегортання чужого фотоальбому, в якому не вистачає ні підписів до знімків, ні логіки подачі матеріалу. «Хочеться і то, і це, і п'яте-десяте», - ці слова Лагутенко з недавнього інтерв'ю добре пояснюють його нинішній творчий метод.

У «SOS матросу» багато обривків музичних думок і симпатичних вигадок. Очевидно, що це праця талановитих людей, захоплених своєю справою. Одного лише соло на поплив гітарі в «Федорина горі» або синтезаторного хлюпання в «десерт» досить, щоб зрозуміти - ідей у ​​них був повний вагон.

Але що робити з цим різнобарв'ям звуків і як позбутися дивного аромату затхлості, який вони випромінюють, - не зрозуміло. Якщо розуміти неофіційний термін «говнорок» не як образу, а як специфічний жанр, то перші п'ять пісень диска - говнорок XXI століття.

По всьому видно, що Лагутенко нудно бути таким же серйозним, як п'ять років тому, йому хочеться гратися. Але всі ці Соси-матроси виглядають як музика для розкішного корпоративу в честь ювілею владивостокського рок-клубу. Особливо пісня «Четвертий тролейбус».

З другою половиною альбому цікавіше - тут спостерігаються ознаки і іншого життя. «Космічний десант» хочеться запам'ятати хоча б за фортепіано, «Акули або павука» - за рядок «мрії розпалися, а прийшли мрійники». Остаточне пробудження настає на «Колимі» - семихвилинному простирадлі, авангардно-ембіентних коду з якої дорожче всіх інших фокусів пластинки.

І зовсім вже й хороший фінал. Похмурий, дрімучий «Мальок» і, замість завіси, «Дивні ігри» - пісня-ключ до всього альбому, де спливає чіткий візуальний ряд 80-х: жуйки, джинси-варенки, музика на бобінах, Еммануель з однойменного фільму. На цьому тексті можна знову перевірити те, що відмінно працювало в згаданій вище «Амбе»: виявляється, коли Лагутенко висловлюється не мовою АБИРВАЛГ Поліграфа Поліграфича Шарикова, а на адекватному російською, він не менш - і навіть більше - цікавий.

Швидше за все, ця п'ятихвилинка чіткості - лише зупинка на шляху «МТ» до нових експериментів. Але, якщо це неминуче, було б здорово, якби вони в майбутньому вправлялися в арт-ідеях, як у кліпі «Брат три», знятому китайської художницею Лу Ян, а не пучілі очі, як Лагутенко в відео на «Акули або павука» .

В плейлист: «Колима», «Мальок», «Дивні ігри».

Оцінка: 6/10.

Напиши свою рецензію на новий альбом групи «Мумій Троль» «SOS матросу» в розділі Open Critics . Гідні рецензії читачів будуть опубліковані на Open.ua.